2009. szeptember 7., hétfő

Roviden tomoren, a hogysmintrol...

Talan ezzel kellett volna kezdenem...
Aug 31-en indultam, es szept. 1-en erkeztem. Nos, ezt mashogyan nem lehet teljesiteni, csak busszal. 23 orat vett igenybe az utazas, es hat, hm... Volt nehany igen lassan kecmergo pillanat ezido alatt. De ettol fuggetlenul teljesen rendben volt minden.
Ughy Daviddal utaztam, aki szinten onkentes Hollandiaban (talan nehanyan ismerik is, ha nem, ajanlom figyelmetekbe az igen nepszeru I W I W kozossegi portalt, ahol le lehet csekkolni Davidkat - igen ez itt a kettos reklam helye :))
Szolgalati helyemet (Oudezijds 100) kulonosebb nehezsegek nelkul megtalaltam, koszonhetoen az itteni emberek paratlan segitokeszsegenek, es a ket magyar lanynak, akik egeszen veletlenul epp arra portyaztak, amerre el akartam tevedni :).
Mentorom, Albertine (talan koszonhetoen holland mivoltanak) nagyon segitokesz volt, miutan megmutatta szobamat, korbevezetett az Oudezijds foepuleteben.
Szolgalati helyemrol roviden: a piros lampas negyed kozepen alapitott kereszteny kozosseg, ami voltakeppen bajba (nehez helyzetbe) kerult embereknek nyujt menedeket. Ebbol kifolyolag sokan vagyunk (kb. 50), sokfelek. Anyukak gyerekeikkel, mas orszagbol menekultek (emigransok), es meg egyetemista diakok is - bar ok tobbnyire itt laktak korabban, segiettkent. A kozosseg tulajdonkeppen egy jol szervezett csaladkent funkcional, ami az ellatando teendoket es feladatokat illeti. Eddig szamomra ismeretlen precizitassal irott napirend alapjan zajlanak a hetkoznapok, ami mar onmagaban is rendkivuli oktato jelleggel bir (szamomra legalabbis mindenkeppen, mert sajnos elegge szetszort vagyok).
Feladataink ennek megfeleloen lettek ki-, illetve beosztva, ezeket leirtam az elso ket beejegyzesemben. Az elso nehany het arrol fog szolni, hogy az itt zajlo munkak mindgyiket kiprobalhassuk, es - talan - ratermettsegunktol es alkalmassagunktol fuggoen a kesobbiekben kaphatunk nagyobb felelosseggel jaro feladatokat.
Napirendunk fontosabb reszei: fel nyolckor reggeli, aztan ahitat, majd kaveszunet :):):), 10-tol munka egyig, ebed, kettotol munka fel otig, 6-kor vacsi, 7:45 ahitat, majd kaveszunet (alvas elott - jo nem?), es vegul szabadido. Szoval van mit tenni!
A tegnapi napunkrol pedig annyit, hogy bemutattak az amsterdami onkenteseket (azaz minket / 8 ember :)) egy nagyobb kereszteny kozosseg elott. Es be is kellett mutatkoznunk, angolul. Vicces volt, de nem vagtak tulsagosan ertetlen fejet, talan megertettek, hogy Daniel Karlnak hivnak, es 23 eves szocmunkas vagyok :). Nem tudom pontosan milyen gyulekezet volt, mert azzal fogadtak, hogy evangelikusok, es azzal bucsuztak, hogy okumenkikusok. Maradjunk abban, hogy okumenikus evangelikus kozosseg elott :).
Az istentisztelet utan a Mission House-ban vettunk reszt egy kozos ebeden az ottani onkentesekkel (bovebb info: http://www.missionhouse.nl) es a holland onkentes munka foszervezoivel, fejeseivel.

5 megjegyzés:

  1. Danikam, udv az elso rendszeres olvastotol a blogirok kozott! Csak nehogy elhappold az osszes olvasomat a perduletes stilusoddal... Nagy vagy, csak igy tovabb, hajra holland es angol! Isten aldjon!

    VálaszTörlés
  2. Danko, csak igy tovabb! Ha ilyen rohamosan tanulsz hollandul, biztos nemsokara az is feltunik, hogy nincs sajat bevett szavuk egy fontos udvariassagi formulara :-) Hatha rajossz, egyelore nem lovom le.

    Az evangelikus-okumenikuson ne csodalkozz, a nemetek is minden protestanst evangelikusnak hivnak (pl. evangelisch-reformiert, ami nem ellentet, hanem a reformatusok neve). Ha nyelvi intuiciom nem csal meg, a hollandban is igy van: "In het Duitse taalgebied is evangelisch synoniem met de term protestant in brede zin." Ezt irja a holland wikipedia. Szerintem ezt jelenti: A holland nyelvhasznalatban az evangelikus tag ertelemben rokon ertelmu a protestans kifejezessel. Remelem, Rethelyi Orsi nem olvassa a blogodat :-)

    Csekkoltam, van Münchenbol Amsterdamba olcso vonatjegy, ugyhogy meg akar...

    Hajra, drukk, es ne hagyd magad hulyenek nezni!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Hat szerbusztok :)

    GYEREE!!! Es barki, aki szeretne! (Ha jol ertettem a fonokot) van ingyen szallas es kaja is :)! Amsterdam meger egy hetveget... Raadasul hajnalonkent az elso dolgom mindig az, hogy a 70 centivel odebb levo ablakhoz huzom magam, ahonnan kitekintve ket - a tuloldalon dolgozo - szerelemholgyet lathatok... Szorgalmasak, volt, hogy mar 6-kor muszakban voltak...

    Szoval gyere nyugodtan, nagyon orulnek neki!!
    Meg nem tudom, hogy mi az az udvariassagi formula, de most epp az elso nyelvkurzuson vagyok, holnap talan ez is kiderul :)

    Sari, en is rendszeres olvasod vagyok, csak nemreg regeltem a blogspotra, igy nem jegyez a rendszeres blogolvasok kozott :(... Mindenesetre egy olyan kifejezest szeretnek kiemelni, ami nem kozvetlenul a blogodhoz, de mindenkeppen hozzad kotheto, es ha rossz kedvem van, ez az elso, amire ellenszerkent gondolok:

    Unatkozo gazdaju lo...

    Elso olvasasnal kb. 10 percembe kerult lekuzdeni a rohogogorcsomet, es azon gondolkoztam, el lehetne-e ezt magyarazni kulfoldinek ugy, hogy atjojjon, aminek at kell...

    :):):) Isten aldjon titeket is :)

    VálaszTörlés
  5. AAAAAA, hat persze, Sorry... :):):)

    VálaszTörlés